Verslag Hoogtepunten Italië – oude programma

Dit is een overzicht van het oorspronkelijke programma van de reis Hoogtepunten van Italië, die Bert en Monique Hafkamp al een aantal jaren uitvoeren voor Kras. Het programma is inmiddels veranderd. Dit verslag is bedoeld om een indruk te geven van de veelzijdigheid van de reis. Het is geen gedetailleerd verslag; dat kan ook niet omdat de reis iedere keer anders is, door de verschillende hotelkeuzes, de situatie ter plaatse wat betreft weersomstandigheden en de excursiedoelen.

Dag 1

In Asten komen we samen in de bus naar Italië. Bert en Monique stellen zich voor en we gaan op weg  naar de eerste hotelovernachting.

Dag 2

Vandaag naar Italië, de route is afhankelijk van de hotelkeuze. Langzaamaan verandert het landschap, het wordt vlakker. Monique vertelt over de diverse tegenstellingen in dit land en geeft praktische tips. Uiteindelijk arriveren we in het hotel in een van de plaatsen in de regio Veneto.

Dag 3

De eerste echte excursie van deze reis (na al het landschappelijk schoon waar we de afgelopen dagen van hebben kunnen genieten). Bert rijdt met ons naar een van de punten langs de laguna, waar vandaan je een boot kunt nemen naar het centrum van Venetië. We nemen een barca privata, zodat we zeker zijn van plaats voor iedereen (wat niet altijd lukt op de lijnboot, zeker als het druk is) Bovendien is er de mogelijkheid van een microfoon, zodat Monique onderweg kan vertellen wat we allemaal zien in de lagune. Na de tocht over het water maken we een wandeling door het centrum van deze bijzondere stad. De rijkdom en grandeur van wat ooit de machtige zee republiek was, komt naar voren in de prachtige gebouwen rondom Piazza San Marco. Maar ook de andere kant van Venetië – smalle steegjes, bruggetjes en kanaaltjes – zien we tijdens de wandeling. Zo krijgen we een mooie indruk van ‘La Serenissima’.

Dag 4

Voordat we richting Toscane rijden, bezoeken we eerst nog een andere stad in de Veneto; Padua. Padova, zoals de Italiaanse naam luidt, is een stad met een heel ander karakter dan Venetië. Daar kun je soms het gevoel krijgen dat je in een groot openlucht museum bent. In Padua zie je het leven van de Italiaan zelf. Bovendien heeft Padua veel verschillende gezichten; middeleeuwse paleizen, universiteitsgebouwen en natuurlijk de beroemde pelgrimskerk gewijd aan de H. Antonius zijn er te bezichtigingen. Na een bezoek aan de wijk rondom de basiliek Il Santo en een stadswandeling door het centrum, is er in het voetgangersgebied rondom het stadspaleis Il Salone van alles te beleven, ook voor de inwendige mens.

Als de siesta begonnen is en Padua rustig wordt, rijden we naar het zuiden. Het landschap is heel afwisselend. Eerst komen we door de Povlakte. Die oogt misschien wat saai, maar is een belangrijk deel van Italië. Degenen die geen siesta houden, horen van Monique waarom dat het geval is. Voorbij Bologna verandert de laagvlakte in een heuvelgebied, en vervolgens komen we door een deel van de Apennijnen, een bergketen die ook wel de ruggengraat van Italië wordt genoemd. Uiteindelijk dalen we weer af en komen in de Mugello terecht. Het is een heuvelgebied dat zich uitstrekt tussen Emilia Romagna en Toscane. Aan de Toscaanse kant ligt een klein dorpje, Ronta. Daar worden we welkom geheten door de familie Marrani die het hotel runt waar we drie nachten zullen verblijven.

Dag 5

Vanuit Ronta gaan we twee Toscaanse steden bezoeken; Siena en Florence. De twee steden zijn al eeuwenlang elkaars rivalen. Uiteindelijk is Florence de grootste en machtigste stad geworden. Maar dat heeft tot gevolg gehad dat in Siena het middeleeuwse karakter goed bewaard is gebleven. Dat zullen we vandaag kunnen zien.

Vanuit Ronta rijden we naar het dal van de rivier de Arno, langs Florence, en ten zuiden van de stad trekken we de heuvels weer in. Siena ligt op drie van die heuvels. Het wordt vandaag dus klimmen en dalen tijdens de stadswandeling. Gelukkig nemen we in het oude centrum zoveel mogelijk de geleidelijke routes. We zien o.a. de Campo waar de Palio, de beroemde paardenrennen, twee keer per jaar worden gehouden. Op één van de heuvels is de Dom gebouwd, prachtig versierd, zowel binnen als buiten. Het is een mooi symbool van de geschiedenis en het uiteindelijke lot van de stad.

Dag 6

Vandaag staat Florence op het programma; de bakermat van de Renaissance. Monique heeft er gisteren al iets over verteld ter inleiding, want vandaag ‘heeft de bus een rustdag’. We nemen een ander vervoermiddel. Vanuit Ronta gaan we met de trein naar hartje Florence. Het is een mooie rit door de heuvels van Toscane. We zien de achtertuintjes van de dorpen waar we doorheen rijden en de appartementengebouwen met de wasmachines op de balkonnetjes in de buitenwijken van de stad.

Het centraal station ligt heel gunstig in het centrum. Vandaar lopen we via de wijk waar de familie De Medici gewoond heeft naar het domplein. Na de koffiepauze maken we kennis met een aantal delen van de stad. Via pleinen met indrukwekkende gebouwen bereiken we de rivier de Arno. Liefhebbers kunnen mee naar het museum Santa Croce. In de kerk is onder andere de beroemde kunstenaar Michelangelo begraven. Aan het eind van de middag brengt de trein iedereen weer terug naar Ronta.

Dag 7

Vandaag is het zondag. Uitgezwaaid door de familie Marrani trekken we bijtijds verder naar het zuiden. Via een prachtige route langs de rivieren de Sieve en Arno, rijdt Bert ons naar Umbria. Na een koffiestop, waar we al kunnen genieten van het Umbrisch landschap, staat Perugia, de hoofdstad van deze regio op het programma. Het is een oude stad met een bewogen verleden. We maken een kleine reis door de geschiedenis van Perugia en zien sporen uit verschillende perioden.

Deze dag bezoeken we nóg een plaats, Assisi; de stad van St. Franciscus. Omdat hij de patroonheilige van Italië is, heeft Assisi de functie van pelgrimsoord. Maar de stad geeft bovendien een beeld van een middeleeuwse stad, helemaal gerestaureerd weliswaar, na de aardbeving in 1997. Behalve het middeleeuwse centrum, zien we natuurlijk de basiliek van Franciscus, waar in de bovenkerk het levensverhaal van Franciscus is uitgebeeld in een serie fresco’s. In de bus heeft Monique er al over verteld, zodat de verschillende gebeurtenissen goed te herkennen zijn.

Dag 8 en 9

We hebben overnacht in Umbrië. Op weg naar Rome, bezoeken we een derde Umbrische stad in het programma, Orvieto, indrukwekkend gelegen op een plateau van tufsteen. Ook hier is van alles te zien uit diverse perioden, zoals de Dom, die ter ere van een speciale gebeurtenis is gebouwd vanaf het eind van de 13 eeuw.

Na een vroege lunch rijden we over de A1 via het dal van de rivier de Tiber naar Rome. Monique schetst  in de bus een globaal beeld van de opkomst, bloei, neergang en wedergeboorte van de stad. Hier wordt al 3000 jaar geschiedenis geschreven. We moeten daarom keuzes maken. De precieze volgorde wordt aangepast aan het temperament van de stad. Want Rome is een unieke stad met een eigen persoonlijkheid.

Deze twee dagen zullen  we onder meer aandacht besteden aan Vaticaanstad met de St. Pieter. Deze trekt de laatste tijd nog meer bezoekers dan eerst, vanwege de populariteit van paus Franciscus. We proberen gunstige tijdstippen te kiezen voor de diverse excursiedoelen. Natuurlijk nemen we ook de tijd voor het klassieke deel rondom het Forum Romanum en het Colosseum en maken we een wandeling door het 17e eeuwse deel van Rome. Hier vond in de periode van de Barok de wedergeboorte van Rome plaats, in de vorm van prachtige pleinen, fonteinen, beeldhouwwerk en architectuur. Beroemde namen zijn bijvoorbeeld Piazza Navona en Trevi-fontein.

Na twee dagen Rome hebben we heel veel verschillende indrukken gekregen van deze onvergelijkbare stad.

Dag 10

Vandaag rijdt Bert ons weer een stuk naar het noorden. We gaan opnieuw naar Toscane waar we een bezoek brengen aan een sfeervol stadje, Lucca. Na een lunchstop in Toscane, nemen we de tijd om nog een paar indrukken toe te voegen aan de vele andere ervaringen deze reis. Het is gezellig druk, maar zonder dat het té massaal is. Eén van de bezienswaardigheden van Lucca is de stadsmuur die nog helemaal intact is. We lopen er een eindje overheen en dalen dan af, het centrum in. Daar flaneren we door smalle straatjes langs middeleeuwse stadspaleizen en over statige pleinen, met panden uit de tijd van Napoleon.

Vervolgens rijden we naar het hotel voor de laatste overnachting van deze reis op Italiaanse bodem.

Dag 11

Een mooie en heel afwisselende route vandaag. De precieze route is afhankelijk van de ligging van de hotels. Maar hoe dan ook; het landschap verandert voortdurend; bergen, laagvlakte, weer bergen en meren in Zwitserland, en uiteindelijk het Rijndal bij Bazel.

Dag 12

Het einde van de reis komt in zicht. Verder richting Nederland. Onderweg pauzeren we nog een aantal keren voor koffie en een lunch, maar uiteindelijk komen we terug in Asten. Het is een boeiende en afwisselende reis geweest, waarin we onderweg hebben kunnen genieten van de diverse landschappen en waarin we Italië van verschillende kanten hebben leren kennen.